ארץ פסטורלית ויפה, בתים צבעוניים, פאבים שמחים - מה הקשר בין כל זה לבין הסכסוך שלנו כאן במזרח התיכון? איך קרה שאירלנד היא המדינה האירופאית המובילה בתמיכה שלה בפלסטינים ובמאבק שלה בישראל? ואיך התפטרות ראש ממשלת אירלנד תשפיע על היחסים בין המדינות?
נכון, למחרת השבעה באוקטובר, ראש ממשלת אירלנד גינה את מתקפת הטרור ואת הרג החפים מפשע, אך מהר מאוד הטון חזר להיות ביקורתי כלפי ישראל וחשש שהתגובה הישראלית בעזה הופכת להיות מסע נקמה פרוע, יחד עם האשמות לרצח עם והפגנות לשחרור פלסטין. האמירה הידועה של ראש הממשלה על כך שאמילי האנד היא ילדה שהלכה לאיבוד ושבה הביתה, בלי להזכיר את העובדה שהיא נחטפה על ידי טרוריסטים של חמאס, או העובדה שנבחרת הנשים של אירלנד ביזתה את המנון התקווה וסירבה ללחוץ ידיים לשחקניות נבחרת ישראל, מצטרפת לשנים של תמיכה בלתי מתפשרת בנרטיב הפלסטיני ובביקורת קשה נגד ישראל.
בינתיים ראש ממשלת אירלנד הכריז על התפטרות בגלל עניינים פנימיים, אבל בביקורו האחרון אצל נשיא ארה"ב ביידן (שהוא ממוצא אירי כידוע), לכבוד סנט פטריק דיי, הוא הסביר שלאירים יש אמפתיה לפלסטינים, כיוון שהם רואים את ההיסטוריה שלהם שבה וחוזרת אצל הפלסטינים.
אז איך נוצרה הידידות הזו בין האירים לפלסטינים?
כדי לנסות להבין, בואו נסקור רגע בקצרה את ההיסטוריה של אירלנד:
אירלנד היא אי מבודד במערב אירופה עם היסטוריה של אלפי שנים. האימפריה הרומית נעצרה באנגליה ומעולם לא ניסתה לכבוש את אירלנד, מה שנתן לתושביה הקלטים, כמעט אלף שנים של חיים בבועה שבטית שקטה. נכון, היו מלחמות פנימיות ומאבקי שליטה, אבל הכל נשאר בתוך המשפחה. במאה החמישית הנצרות התפשטה לאירלנד והמקום הפך להיות מוקד משיכה לאינטלקטואלים, נזירים ואנשי דת מכל רחבי אירופה שהקימו מושבות וזכו לשיגשוג. לקראת סוף האלף הראשון התחילו פלישות אלימות של לוחמים ויקינגים, ששרפו, אנסו ובזזו, אבל לאחר כמה שנים הם פשוט התאהבו במקום ונטמעו באוכלוסייה האירית.
חיבוק דב אנגלי - הכיבוש האנגלי באירלנד
הכל השתנה בסוף המאה ה 12, כשעוד סיכסוך מקומי נגמר בצורה לא צפויה ובהחלטה גורלית ששינתה את פני האי ל-800 שנים הבאות. המלך המודח, דרמוט מק'מורו, החליט להיעזר במלך אנגליה כדי להחזיר לעצמו את השליטה על אירלנד. הוא לא תיאר לעצמו שהכוחות האנגלים שסייעו לו, יחליטו שבעצם מתאים להם לספח את האי היפה הזה לממלכתם, ולהתעמר במקומיים. כמה מאות שנים לאחר מכן, אירלנד הפכה בעל כורחה לזירת קרבות ירושה ודת בין מלכי אנגליה, בתהליך שבסופו של דבר הפך את הפרוטסטנטים לשולטים ואת הקתולים, שהם בעצם רוב רובה של אוכלוסיית אירלנד המקורית לנרדפים ולמשוללי זכויות רבות בחוק. אירים רבים נושלו מבתיהם והוגלו מערבה, בעוד פרוטסטנטים אנגלים הקימו אחוזות פאר והתיישבו ברחבי האי, בעיקר בצפון אירלנד. הזלזול הבריטי במקומיים הגיע לשיא במהלך הרעב הנורא שהתחולל במאה ה 19, בו השלטון הבריטי הותיר את האירים לעוני וסבל שהוביל למותם של כמיליון אירים ולגלות של מיליונים נוספים. עד היום רבים מהאירים מכנים את התקופה הזו כרצח עם מכוון, שביצע בהם השלטון הבריטי. לאחר מאבקים רבים וגיוס דעת הקהל העולמית, על ידי האירים הרבים שישבו בגולה, בעיקר בארה"ב, אירלנד קיבלה עצמאות, אך נאלצה להסכים לתוכנית החלוקה שמשאירה שישה מחוזות בצפון אירלנד, בהם רוב פרוטסנטנטי, בידי הבריטיים.
האירים והציונות - האם אירלנד תמכה בהקמת מדינת ישראל?
היסטוריה של אלפי שנים, מאבק בשלטון הבריטי, אסון לאומי שגבה קורבנות רבים והשפעה מדינית של התפוצות בגולה - מזכיר לכם משהו? אז כן, בתחילת המאה העשרים, הייתה תמיכה אירית נרחבת בתנועה הציונית ובזכותם של היהודים להקים מדינה בארצם. האירים בעיקר חיבבו את המאבק הבלתי מתפשר של היהודים בשלטון הבריטי האכזר והרגישו שותפות גורל בין העמים. אבל, לטוב ולרע, מדינת ישראל קמה, שיגשגה והפכה למעצמה איזורית ולידידה של הממלכה הבריטית. לאחר הנצחון המוחץ במלחמת ששת הימים, האירים החלו לראות בישראל קולוניה כובשת ואת הפליטים הפלסטיניים כצד המדוכא שיש לתמוך בו ולהכיר בזכות הפלסטינים למדינה עצמאית. בנוסף לכך, בשנים הללו החלה התעוררות לאומנית בצפון אירלנד והמחתרות האיריות פעלו בכל דרך להשיב לאירים את השליטה בצפון אירלנד. ידידות החלה להירקם בין ארגוני טרור פלסטיניים למקביליהם האיריים, כולל סיוע באימונים ובכלי נשק. בנוסף לכך, חיילים אירים רבים שירתו בכח יוניפי"ל בדרום לבנון ונקלעו לצד הלא נכון של הרובים והמטוסים של צה"ל וצד"ל במספר תקריות וחילופי אש, וזה מה שהם זוכרים מישראל.
התפטרות ראש ממשלת אירלנד - היחס לישראל יכול להיות גרוע יותר?
אמנם המחתרות האיריות הניחו את נשקם בסוף שנות התשעים בהסכם יום שישי הטוב, אבל הקשר העמוק שנוצר בין הצדדים עדיין עומד בעינו. ראייה לכך ניתן לראות בתמונת הפרופיל של נשיאת מפלגת שין פיין, מרי לו מקדונלד, שהחליפה את דגל אירלנד בדגל הפלסטיני. אגב, נכון להיום, המפלגה שלה זוכה לתמיכה רחבה והיא מועמדת די מובילה לראשות ממשלת אירלנד בבחירות שיתקיימו שם בשנה הקרובה, לאחר התפטרותו של ליאו ורדקר ראש הממשלה.
ויש גם קולות אירים אחרים לגמרי
אם ייצא לכם לטייל באירלנד, אתם לא תרגישו את כל מה שאמרתי עכשיו, כי את האירי הממוצע כל זה לא ממש מעניין. הם עם נחמד, שמח ומסביר פנים. הם בעיקר עסוקים כרגע בבעיית יוקר המחייה ובקונפליקט לגבי מדיניות ההגירה, שהגיע לשיא במהומות שפרצו בדבלין לפני מספר חודשים. הרבה אירים מתנגדים לאימוץ הנרטיב הפלסטיני. ראש הממשלה היוצא התבטא לאחרונה נגד חמאס ואמר שאחרי מה שקרה בשבעה באוקטובר, אין לחמאס מקום בשלטון על העם הפלסטיני. הבעיה שהפוליטיקאים האירים רוכבים על הסכסוך כי זה מה שפוליטיקאים עושים ואין לדעת כמה רחוק הם ילכו עם ההצהרות שלהם נגד ישראל ומה יקרה אם נשיאת מפלגת שין פיין תעמוד בראשות ממשלת אירלנד. אנחנו נמשיך לעקוב.
Comments